JANA ŠIMONOVÁ
PALACKÉHO 870
MLADÁ BOLESLAV
29301
IČO: 63816156

j2simonova@seznam.cz
+420 608 057 395

HARMONIZACE DUŠE - TĚLA

Nechte si zasílat novinky přímo do Vaší emailové schránky
Opište prosím kontrolní kód "5417"
Řecká musaka

Ingredience:2ks vejce,50g hl.mouka,1 ks cibule,3lž. strouhanky,ml.černý pepř,2ks lilek,200g jogurt,sůl, 4lž.mléka,50 g másla,750 g ml.masa,2 lž,rajčatového protlaku,petrželku,2str.česneku,800 g ster.rajčat,4 lž parmazán,450 g brambor.

Lilky očistíme,podéllně nakrájíme na plátky a osolíme.Dáme na 30  minut odležet.Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na oleji.Přidáme maso a opečeme-Přimícháme petrželku,přidáme rajčata a protlak.Osolíme a opepříme.Dusíme 15 minut.

Oloupané brambory,brambory nakrájíme na plátky a krátce povařímre v osolené voděa vyjmeme.Lilky osušíme a opečene na oleji.

Troubupředehřejeme na 180 st.C.Z mouky a másla upražíme jíšku.Přilijeme mléko a provaříme.Dáme vychladnout.Do omáčky vmícháme jogurt,vejce,sýr.Osolíme,opepříme.Vymaštěnou fomu vysypeme strouhankou a naplníme masem.Přikryjeme plátky brambor a lilků.Zalijeme omáčkou.Musaki pečeme asi 30 minut.

Může se jíst horká,ale i studená.Doporučuji.

zdroh.vaření.cz

květen 188.jpg
Pikantní panenka

1/2 polovina vepřové panenky

olivový olej,sůl,pepř,ústřicová omáčka,čili omáčka s ananasem,kousek sušených rajčat,

steakové koření,.vermut.

Panenku nakrájím e asi na 0,5 cm a naklepeme hřbetem ruky,posypeme steakovým řením a zakapeme olejejm.Necháme odležet,klidně do druhého dne.

Zprudka opečeme na oleji,přidáme ústřicovou omáčku dle chuti a vyndáme.

Do sosu dáme trochu vermutu,sušené rajčata a trochu osolíme a opepříme.Provaříme a vrátíme maso a vypneme sporák.

Na talíř uděláme spirálky čili omáčkou,poklademe masem a přelijeme sosem.

Příloha:rýže a mandarinkový kompot.

leden 018.jpg
  1. Pečená vepřévá plec s jablky a červeným vínem

/lze nahradit libovějším bůčkem/

600g vepřové plece vcelku,250 ml červeného vína,

3 středně moučná jablka,1 lžíce oleje,cukr,mletý pepř,sůl.

Maso opepříme a solíme,zprudka opečeme po obou stranách v horkém oleji,přelijeme červeným vínem,přiklopíme a dáme péct do vyhřáté trouby.Přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby mírně podlijeme vodou.Z jablek vypíchneme jádřince,slupku můžeme ponechat,nakrájíme silnější plátky a přidáme takřka k měkkému masu.

Půl lžičky necháme zkaramelizovat zvolna na pánvičceNesmíme přepílit.Rozpustíme v troše vody a přidáme k masu.Dopečeme odkryté.

Maso můžete vyjmout a sůsek rozmixovat.Podávala jsem s kroketami.

Příloha:červená řepa

 

Ingredience:1/2kg krůtího mletého,1 vejce,sůl,pepř,kari,indické kaření,tvrdý sýr asi 10 dkg,olej na smažení.

Do mletého rouklepneme  jedno vejce a promícháme,necháme chvíli odležet.Přidáme zbývají koření.

Vytvoříne malé placičky na které pokládáme proužky sýra.Pečlivě zabalíme do šištiček a smažíme nebo fritujeme.

2listopad 015.jpg
2listopad 016.jpg
2listopad 019.jpg
Houbová smetanová omáčka s čínskými instantními nudlemi

Ingredience:1 balíček čínských nudlé-vaří se 3 min.

Balíček hub z mrazáku,1 cibule,olej,súl,pepř,italské byliny,šlehačka ke šlehání,1 zakysaná smetana,trošku bílé instantní jíšky.magi. Na pánvičce osmahneme cibuli,přidáme houby a podlijeme vodou.

Jakmile se houby provaří přídáme šlehačku a zakynou smetanu a necháme opět provařit,přidáme sůl, pepř,byliny,magi a zahustíme jenom malinko jíškou.

 

listopad 011.jpg
Krůtí na mandlích

Ingredience_

1/2kg krútí prsou,5 dkg mandlí,oliv.olej,sojovka polosladká,solamyl,1 por,červena a žlutá paprika 1/2 lusku,koření na chinu,chili kořen- špetku,2 stroužky česneku,jidášovo ucho namočíme.Sůl.

Maso omyjeme a nakrájíme na kousky cca 2x 2 cm,zasypeme ssolamylem,pokapeme olejem a sojovkou.

Mandle spaříme a oloupeme.Rozpálíme olej a jednotlivé kosky masa opečeme z obou sstran.Nadruhé pánvičce osmahnem mandle, česnek na plátky,papriku a nakonec por a nakrájené jidášovo ucho..

Podle potřeby dochucujeme sojovkou a dalším kořením.Příloha rýže nebo hranolky.

Vše smícháme dohromady

 

listopad 009.jpg
listopad 008.jpg
listopad 007.jpg
listopad 006.jpg

Kuře na smetaně v troubě

10 brambor

1 smetana ke šlehání,sl.paprika,sůl,2 cibule,

kuřecí stehna/mohou být i uzená,králík apod./

Do pekáčku olupeme a nakrájíme syrové brambory na kolečka.Opaprikujeme,osolíme,poklademe plátky oloupané cibule.

Na brambory rozložíme kuřecí stehna osolená a opaprikovaná.Polijeme jednou celou šlehačkou.

Přiklopený pekáček vložíme do trouby a pečeme na 250 st. asi 50 minut,pak zmírníme na 200,odklopíme a dopékáme do zlatova a smetana ,aby byla takřka vypečená.

Příloha:zel.saláty.

Dobrou chuť! 

červenec 133.jpg
červenec 132.jpg

Zadělávaná zelenina

Suroviny:

1/2cukety

kousek květáku

2 větší mrkve

kousek kapusty

olej

1/8 másla

1 hrnek vody

kostička masoxu

Zeleninu očistíme,umyjeme, pokrájíme.Do hrnce dáme trochu oleje a kousek másla.Na omastek přidáme zeleninu trochu podusíme a podlijeme troškou vody.Jakmile je zelenina měká ne rozvařená,přisolíme,opepříme,dáme kostičku masoxu a 2 lžíce tmavé instantní jíšky.

Provaříme,přidáme trochu octa a  cukru.Zelenina má být lehce sladkokyselá.Nazávěr dáme zbytek másla.

Příloha nové brambory.

červen 213.jpg
červen 206.jpg

Vepřová panenka Casablanca

1 vepřová panenka

sůl.pepř.

Koření Orient vůně z Casablanky

2 lžíce švestkových povidel

steak švestková omáčka

5 dkg másla

olej

Nakrájíme na silnější plátky,naklepeme jen hřbetem ruky,maso je křehké.

Dáme do nádoby a naložíme do  oleje ,koření Casablanca.

Může být i do druhého dne..Pak osmahneme na olejji po obou stranách.Z každé asi 3 min.,dle síly masa.

Vyndáme,přidáme máslo pro chuť,povidla,přílohovou švestkovou omáčku,asi taky 2 lžíce,sůl,pepř a koření Casablanca,provaříme jen chvilku..

Vrátíme maso, vše pormícháme a prohřejem.

Příloha rýže jasmínová,na talíři můžeme ještě přelít rýži švestkovou omáčkou,dle chutí.

červen 190.jpg
červen 189.jpg
Masové kuličky ve smetanové omáčce

Ingredience:mleté maso-viz recept plněné papriky

1 smetanu na vaření

1 sýr tavený s nivou

10 dkg Nivy

pepř

bazalka

sádlo

 

Z mletého masa vytvoříte kuličky,vymažete pekáček sádlem, vložíte do pekáčku a pečete při teplotě asi 20 stupňů s obou stran,cca 20 minut.

Potom ve šlehačece na lotýnce rozmícháte sýry a zalejete tím maso v pekáčku.Přidala jsem pepř,bazalku a zapekla.

Příloha: zeleninové bezvaječné nudel,ale záleží na vás.

Selská pečeně
červen 060.jpg
červen 059.jpg
Ingredience:
3/4 kg krkovice
2 cibule
3 stroužky česneku
sůl.drcený kmín
2 lžíce hl. mouky
olej
voda
Krkovici omyju,osolím, okmínuju opeču ze všech stran v pekáči ,aby se maso zatáhlo a šťáva nevytekla,.takhle je maso krásně šťavnaté.
Přidám pokrájenou cibuli na kolečka, na plátky česnek,podleju vlahou vodou,přiklopím víkem.
3/4 hod.peču na 250 st.,pak stlumím na 200 stup. odkryju pekáč.Větší kus rozkrojím na menší a dopékám asi zase 3/4 hod.Jakmile je maso měkké,vyndám ve studené . vodě rozmíchám mouku a vleju do výpeku.Vytvoří se šťáva do které vložím maso.
podle potřeby doliju vodou,aby šťávy byl dostatek.
Příloha byl bramborový knedlík a letošní první nové zelí.
Zapražené brambory
Ingredience:
6 větších brambor
kysaná smetana
bobkové koření 2-3listy
5 kuliček celého pepře
5 kuliček celého koření
sůl
sl.paprika
1 cibule
2-3 nožičky párku/může být bez/
olej nebo jiný tuk
hl.mouka na zahuštění

Cibuli najemno nakrájíme,osmahneme do růžova.Nasypeme sladkou.
papriku podle uvážení,/nesmí se přepálit-zhořkne/
Přidáme d brambory nezměknou.Rozkvrdláme smetanu a hl. mouku a přidáme.do brambor..Podle chuti můžeme ještě dokyselit octem.
Recept mojí mamky -tchyňky,která už nežije,ale milovaly to moje děti a teď již i vnoučata.
1.6.2010

1.6.2010

Moje Čína
Zdůrazňuji,že moje,upravuji si ji podle sebe,ale všem chtuná.
To si nelichotím,ale tak to je. Vše se mi tak nedaří.
Upravíme podle osob..
Ingredience:
8 kuřecích prsou
sojová omáčka,obač., polosladká
ústřicová omáčka
solamyl
olivový olej
hlávkové zelí,malé -půl hlavičky
červená kapie
3 stroužky česneku
por
jidášovo ucho-den předem namočím do studené vody
zázvor
koření na čínu
sůl
chili
Postup.
maso omyju, a dám do nádoby.nakrájím na kostičky.Přidám solamyl,sojovou omáčku obyč.,promíchám a nechám spoň dvě hod.uležet.Zelí nakrájím na proužky a nechám přejít varem a vyndám,aby nebylo moc měkké.
Na pánev si dám sl. olej a na plátky nakrájený česnek.Poté postupně přidám kapii,nakrájenou houbu,zelí,nakonec por.Osolím okořením od všeho trošku,/tzn.přidám
zázvor,koření,sojovou omáčku/ a odstavím,zelenina musí být na zkus,ne moc měkká..
Na rozpálenou dám směs masa a osmahnu,okořením opět.
oté odstavím smíchám se zeleninou.Pak dochutím kořením na čínu,chili,sl,sojovou omáčkou a přip.sůl a pepř.Pokud to má někdo málo ostré.
Snad jsem na nic nezapomněla.Případné dotazy zodpovím.
Vařím podle chuti.
Příloha nejlépe rýže,ale může být i jinak.
22.5.2010

22.5.2010

květen 117.jpg
květen 112.jpg
květen 111.jpg
květen 116.jpg
květen 115.jpg
květen 120.jpg
květen 118.jpg
květen 122.jpg
Kari guláš
2 kuřecí prsa
1,5 většího póru
kari
sůl
bílý pepř
olej
Maso omyjeme,nakrájíme na kostky,dáme do nádoby zakapeme olejem a zasypeme Kari.Promícháme a necháme asi 2 hod. uležet-
Mezi tím si nakrájíme pór asi na 0,5cm.
Na pánvi rozehřejeme olej,přídáme maso a osmahneme do změknutí.Jednotlivé kousky se musí od sebe dělit.Přisolíme,přippepříme,ještě přichutím kari a přidám por.Chviličku aby byl na zkus.Promícháme a odstavíme.
Jako příloha,rýže,dle chuti.
Kari guláš

Kari guláš

15.5.2010
Ingredience:
600-700 g hovězí kližky,4 velké cibule, 100 g ang. slaniny /neměla jsem dala jsem uzený bok/,olej nebo sádlo,1 lžíce kari koření,l1 lžíce sladké papriky,1 lžička mletého kmínu,300 ml. vody, 1 lžíce Solamylu,2 lžíce sojové omáčky,
já dala ještě pepř.

Postup:
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky,maso na větší kostky.
Na rozpálený tuk nasypeme cibuli se slaninou a společně osmažíme do zlatova.Přidáme maso opečeme do zatáhnutí.Osolíme,promícháme s kořením,a celý obsah přesypeme do pekáče.
Ve vodě rozmícháme Solamyl a sojovou omáčku a přilijeme k masu,opepříme.
Přikryjeme,vložíme do vyhřáté trouby.Pečeme do změknutí masa /cca hodinu a půl/.Občas promíchánme a podlijeme vodou nebo vývarem.
Podáváme s knedlíkem,těstovinami,rýží,chlebem-dle chuti..
Zdroj.maminčiny recepty
Zapékamé brambory s brokolicí na hořčičném semínku
10 menších brambor
brokolice
lžíce másla
tuk na vymazání -není nutné
strouhanka k vysypání formy-není nutné
sůl
pepř
bylinkové italské koření
hořčičné semínko
šlehačka ke šlehání
kousek nivy
dvě keříčová rajčátka
trochu libečku,asi 2 snítky

Brambory uvaříme ve šlupce,oloupeme a nakrájíme na kolečka.Použila jsem kráječ na vajíčka.Mezi tím asi 3 mn.povařím brokolici.Vyndám,nechám okapat a na pánev dám máslo rozpustit a přidám hořčičné semínko.Když začne pukat promíchám s brokolicí.
Alternativa je i rúžičková kapusta.
Brambory v pekáčku osolím a mlýnkem okořením italskými bylinkami,posypu libečkem ,rozdrobím trochu nivy a dám další vrstvu. Na závěr zaliju šlehačkou.Navrch ještě položím pokrájená rajčátka.
Peču asi na 220,40 minut až se šlehačka skoro vypeče.
11.5.2010

11.5.2010

11.5.2010

11.5.2010

11.5.2010

11.5.2010

Kuřecí na Kari a porku
25.4.2010

25.4.2010

25.4.2010

25.4.2010

25.4.2010

25.4.2010

25.4.2010

25.4.2010

Guláš bez míchání
Ingredience:
1 kg vepřového masa
3 cibule,
5 stroužků česneku,
2 lžíčky gulášového koření
3 lžíčky mleté sladké papriky
sůl,
3 lžíce Solamylu
černý pepř
2 kostky masoxu
900 ml vody

Maso nakrájíme na kostky,na drobno cibuli,prolisujeme česněk,přidáme koření a vše promícháme.
Do 900 ml rozdrobíme 2 kostky masoxu.
Vložíme do pekáčku z varného skla zalijeme,přikryjeme alobalem a pečeme v troubě
při 250 stupních,1,5 hodiny.Nemícháme.Celou dobu pečeme a neodkrýváme.

Gulášek Ildin je vynikající,ale mně jako naschvál došla baterka a po guláši se jen zaprášilo.Moje sestřička by mohla povrdit.
Takže jestli chcete vidět podobu musí dole na slovenské stránky a tam shlédnete i další Ildiy recepty!!!
Kotlety na houbách,špenát a opékané barmbúrky v majoránce
Ingredience:
5 ks kotlet
sůl
pepř
horčice plnotučná
malá cibule
magi
2 hrstičky sušenýc hub
tmavá hotová jíška
olej

Kotlety nakleoepe,osolíme,opepříme a opečeme chvilku z každé strany na olivovém nebo jiném oleij do měkai..Mezi tím jsme měly houby namočené ve vlažné vodě.
Osmahlé kotlety vyjmeme na talíř a uděláme sos.
Cibulku osmahneme ve výpeku přidáme houby i s vodou a dusíme asi 15 min.
Přidáme 2 lžíce plnotučné horčice a ještě provaříme.Vložíme kotlety,přidáme trošku magi a dochutíme.

3penát mražený-klasická úprava.

Brambory:
asi 10 brambor
ocet,sůl kuchyn.
olej
majoránka
bylinková sůl

Brambory oloupeme dáme do vody,přidáme l lžíci octa,sůl a uvaříme do polotvrda.
Vyndáme a necháme okapat.Rozpálíme olej a brambory v něm opečeme nebo ofritujeme.Na ubrousku nechám okapat.
V misce dám oůivový olej,majoránku,bylinkouvou sůl přidám brambory a promíchám
Dobrou chuŤ!
duben 027.jpg
duben 024.jpg
Fazolky na slanině

Ingredience:
10 špeku nebo slaniny
1 sáček mražených fazolek
bylinková sůl,pepř
3-4 stroužky česneku
3petku tymiánu

Na pánev nakrájím špek na kostičkya česnek na plátky.Orestuji.
Přidám fazolky a dusím aby byly na zkus.Osolím,opepřím,trochu tymiiánu .
Nebo oregáno.
Jako přílohu jsem si opekla aljašskou tresku.Rychlovka..
březen 081.jpg
březen 080.jpg
Presidentské maso-zdroj maminčiny recepty
Já místo vepřového použila kuřecí prsa.Myslím,že je to vynikající i s králíkem a já zkusím příště s Pangasem-rybkou.

6 kuřecích prsou
sůl,pepř,plnotučná horčice
2 velké cibule
2 vejce
250 dkg tvrdého sýra
150 dkg šunkového salámu

Maso omejeme,osušíme,naklepeme, okořeníme podle chuti.
Opečeme z jedné strany.
Vymažeme pekáček a ukládáme do pekáčku neopečenou stranou dolů,těsně vedle sebe.
Potřeme horčií.pokladame šunkovým sálámem.
Na kolečka nakrájenou cibulí.
Nastrouháme na hrubo sýr a promícháme s rozšlehanými vejci a zalejeme.
Pečeme 30-40 minut při 220 stupních.do zlatova.

Já jsem k tomu uvařila brambory ve šlupce,které jsem oloupala,rozmačkala a zalila máslem.Přidala zelenou petrželku a vše promíchala.
Všem chutnalo,zkuste Leničky recept,určitě neprohloupíte-
březen 068.jpg
březen 067.jpg
březen 069.jpg
Dnešní večeře mne chytla mlsná,viděla jsem jahody,takže byla rychlá večeře.

Lívanečky s jahodama.
-------------------------------
Těsto bylo sice s pytlíku,rychlovka,nazdobila jsem a byo hotovo.l
březen 063.jpg
viz.maminčiny recepty!
Od maminky Lenky

Zapékané brambůrky se sýrem a petrželkou!
-----------------------------------------------------------------

Já jsem doplnila osmaženou novou cibulkou.
Špatně jsem četla špenátovou nádivku,takže zbylá vajíčka natvrdo,přidala jsem červenou řepu a super večeře!
Bylo to skvělé jako všechno od Leničky.
březen 056.jpg
březen 058.jpg
Bramborový salát od maminky Lenky-viz.maminčiny recepty,
spousta vynikajících dobrot.

Viz.maminčiny recepty
10-12 brambor,2 sterilované okurky,1 malá cibule,5 vajec natvrdo,
červená sterilovaná kapie,
malá pl.sterilovaného hrášku,kukuřice /podle vás/
Zálivka 1/3 vody,cukr,ocet,pepř,sůl.

Já jenom ještě za sebe,cibuli spařuji horkou vodou,někoho dráždí silice v žaludku a zálivku jsem ani nedělala a použila jsem nálev z Moravanky .


Brambory nakrájíme,cibuli,okurky,přidáme Moravanku nebo Kunovjanku,majonézu, 2 vejce.
Přdáme zálivku a ochutíme.
Vše promícháme.
Vejce nakrájíme a zdobíme salát s ostatními ingrediencemi a dle fantazie.
Ať Vám chutná jako nám a našim hostům.
br.salát

br.salát

Jeden z receptů,který u nás všichni milují,doporučuji zkusit!

BULHARSKĚ zelí:

1 kg bůčku
cibule-podle uvážení,já dávám hodně
1 hlávkové zelí
feferonky
pepř a sůl
rajčatová šťáva v plechovce
kmín,paprika sladká

Postup:
Nakrájíme bůček na plátky, posypeme kořením/paprika,pepř/.
Osmahneme na oleji jako minutku.Vyndáme na talíř.
Na zbylém omastku osmahneme na kolečka osmaženou cibuli.
Mezi tím vememe pekáček do kterého nakrájíme zelí.
Pokrájíme na kostičky opečený bůček a zapícháme do zelí.
Zalijeme osmahlou cibulí.Posolíme,opepříme,pokmínujeme a zalijeme rajčatovou šťávou.
Přidáme feferonky./Kdo nemá rád,nemusí být/
Pečeme pod alobalem 3/4hod.asi na 220,pak sundám alobal a dopékám do měka,pokud je málo šťávy přidám ještě kečup,vodu podle chuti.
Já nakonec přidávám ještě čínské koření..

Možné podávat jak s chlebem,hranolky,americkými brambory.
Dobrou chuť!
Německý salát

Kdysi na návštěvě v německu udělal strýc tento salát,mimochodem lehký a chutný.
10-12 brambor
sterilované okurky - 5 a více podle velikosti a jak máme rádi
2 velké cibule
4 vejce
plnotučná hořčice
olej
sůl,pepř,cukr

Nakrájíme na kostičky brambory, na kolečka cibuli,okurky,vejce.
Uděláme zálivku /1/3 vody vlahé,1-2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje,1-2 lžíce plnotučné horčice,sůl,pepř,ocet,špetku cukru.
Bramboráková plněná kapsa
Plněná kapsa

Plněná kapsa

Bramborák
Bramborák!
Klasika-brambory-vymačkám vodu-dám trochu mléka,vejce,česnek,sůl,,majoránku
hladkou mouku podle citu.Tešto nesmí být moc řídké.
náplň-kuřecí nebo krůtí,může být i salám
olej
solamyl
magi
worchestr
kečup
sůl,pepř..
tvrdý sýr-jak kdy
1 ks zelené papriky
2 žampiony
porek
cibule
Na trochu olivového oleje dám osmahnout maso.Zakapu magi a worchestrem, osolím, opepří,
Mezi tím se jsem na druhé pánvičce osmahla cibuli,papriku,oloupané na kousky nakrájené žampiony,porek.
Orestované jen chvilku,ne do měka.
Na závěr jenom smíchám a dochutím ještě na pánvičce kečupem,Prohřeju.
Na talíři naplním a překryju druhou polovinou bramboráku.
Může se zastrouhat i sýrem nebo do masa přidat čili.
Dobrou chuť!
Chilli con carne pro 4 osoby

100g angl. slaniny
2 velké cibule
5 stroužků česneku
špetka chilli
500g hovězího masa
400 ml.rajčatové šťávy
2 plechovky strilovaných rajčat
půl lžičky kmínu,1 lžíce sušeného oregána,svazeček koriandru nahradila jsem řapíkatýn celerem na ozdobu.
Mletý pepř a sůl
Postup:

Nakrájíme slaninu na drobné kostičky.Oloupeme česnek a cibuli,nasekáme na drobno a osmahneme v pánvi.
Poté přidáme do pánve chilli a mleté hovězí maso.Prudce opékáme tak dlouho až se začne připékat.
Do pánve k masu přilijeme rajčatovou šťávu/může být i s rajčaty v konzervě/+ nálev s fazolí.Osolíme,ochutíme kmínem a oreganem a dusíme asi 40 minut.
Na závěr přidáme fazole,prohřejeme,popřípadě přidáme ještě chilli.
Podáváme s tortillami a nebo chlebem.
Poradenství,konzultace,zasvěcování do energetických systémů,kurzy,semináře.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one